Hoş Bir Fumetti -8 "Ken Parker"


Hoş Bir Fumetti serisi artık çok uzadı değil mi? Her hafta yeni yazıyla bitirelim o zaman bu yazı dizisini. Bu hafta gene benim için efsane fumetti serilerden biri olan Ken Parker'ı tanıyacağız...


Şimdi, fumetti için bir düşünce yapısı vardır değil mi? Fumettiler gerçekçi gibi gözükse de kurgusal olarak zayıftır, sert serileri yoktur, çatışma olur ama karakterimize 150 kurşundan bir tanesi dahi gelmez, çizimleri sıradandır. Bu düşünce bazı fumetti serileri için uyuyor mu? Sonuna kadar ama şimdi bu düşüncenin tamamını unutun. Çünkü Ken Parker, Comics olsa bir Max, bir Vertigo etiketine layık bir seri. Aslında Ken Parker, bize Vahşi Batı'nın gerçekten vahşi olduğunu anlatan bir seri. Ken Parker'ı anlatmaya yaratıcılarından Berardi'nin sözlerini wikipedia'dan aşırarak başlayalım " Ken Parker, çağdaş sorunları olan çağdaş bir insan. Hiçbir güvencesi yok, geleceği meçhul; kendi belirlediği idealleri tutkuyla, ümitle, cesaretle ve acı çekmek pahasına korumaya çalışarak günübirlik yaşıyor. "


Şimdi Red Kit'i herkes biliyor değil mi? Red Kit'in gerçekçi, öldüren, rintintini olmayan, genelde tüfek kullanan versiyonunu düşünün. Ken Parker benim için bu. 1977'de başlayıp 1984'de biten yayın ömrü, ülkemizde dönemin saçma sapan baskılarından dolayı bir türlü anlam veremediğim Alaska ismiyle başlamış olsa da Rodeo Yayıncılık'ın düzensiz çıkardığı ciltlerle günümüze ulaşmıştır. 

Ken Parker aslında tam bir anti kahraman. Zira uğraştığı olaylar da bunu gerektiriyor. Kimi zaman bir kasabadaki cinayet davası, kimi zaman Kızılderili Katliamları'na karşı durmuştur. Kendi özgürlük, adalet ve barış inancını yaşatmak uğruna ne gerekiyorsa yapmıştır bir nevi.

Ken Parker'ın maceraları kendi içinde yaşanıp bitse de karakter sürekli geçmişteki maceralarına gönderme yapmayı sever. Bu yüzden sıralı okunması daha iyi olacak karakterlerden.


Ken Parker çizimlerine ayrı bir parantez açmak lazım. Zira serinin yaratıcıları bir İtalyan efsanesi olan Berardi - Milazzo ikilisine ait. Balonlar sadece konuşma görevi görüyor da çizimler hikayeyi anlatıyormuş gibi bir his uyandırmayı çok iyi başarıyor bu ikili. Zaten yayınladıkları balonsuz Ken Parker maceraları ile bunu kanıtlıyorlar. İkiliyi daha iyi tanımak için Türkiye'de de basılmış olan Filipin'de Bir Adam macerasını da öneririm. 

Seriyi kimler okumalı kısmına bir +18 koymak isterim. Eğer gerçekçi seriler seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir seri. Toplam 59 macera var. Rodeo bildiğim kadarıyla 52'ye kadar gelmiş durumda. Rodeo'nun sıralamasını takip ederek okumak daha faydalı olacaktır. Favori maceramın Yargı olduğunu belirterek haftaya yeni bir fumetti serisinde görüşmek dileğiyle :)

-House

0 yorum:

Yorum Gönder