Hoş Bir Fumetti -7 "Bonanza"





Hoş Bir Fumetti köşesine başlarken anlatacağım seriler kafamda hep belliydi. Bilindik serilerden sevdiklerim, chatte, orada, burada önerdiklerim, kuytu köşede kalan ismi duyulmamış Fumettileri tanıtacaktım. Bunlar arasında hiçbir yere sokamıyorum Bonanza'yı. Çünkü Bonanza tek başına ayrı bi' dünya, o kısacık hikayelerden bambaşka yerlere uzanan bir yolculuğu var aslında.


Günümüzde Dark Horse, IDW gibi firmalardan tutun da DC Comics ve Marvel'a kadar çoğu comics firması, popüler dizi ve filmlerin çizgi romanını çıkarıyor, tam tersi çizgi romanlarını da filmlere - dizilere aktararak beraber uyum içinde yaşayıp gidiyorlar... İşte bunun ilk örneklerinden birisi aslında Bonanza. Farkettiyseniz Hoş Bir Fumetti yazı dizisinin son fotoğraflarını eğer varsa o karakterlerin film posterlerine ayırıyorum. Ki bunlar genelde Türk yapımı oluyor (İlk Superman, Batman, Örümcek Adam filmlerini çekmiş milletiz biz, Fumettilere mi film çekmeyeceğiz) ancak Bonanza'da durum farklı. Bonanza bir dizi uyarlaması çizgi roman serisi. 

Bildiğiniz üzere fumettiler genel olarak Western temasından besleniyorlar, her pazar babalarımızın kahvaltıdan sonra izlediği filmlerle hafızalarımıza kazınan Western'in çizgi romanlar ve televizyonlara hükmettiği bir dönem 60'lar. Teksas-Tommiks ile anılan çizgi romanlarda çocuklardan büyüklere herkes Western tutkunu. Şimdiki süper kahramanlık neyse o zamanlar da western o. Tam bu dönemlerde 1959'dan 1973'e kadar 14 sezon süren bir dizi Bonanza*. IMDb'de Most Popular Western Series listesinde 5. sırada olan serimiz 430 bölümle Gunsmoke serisinden sonra en uzun süren Western dizisi olma ünvanını elinde bulunduruyor. Dizi sadece NBC'de yayınlanmakla kalmayıp dünyaya yayılıyor, mahallede bir tane televizyon olup tüm mahallenin izlemek için o eve toplandığı dönemlerde Türkiye'de de boy gösteriyor. 


Bonanza konu olarak öyle çok değişik, çok sıradışı bir western değil. Hatta bunların tam tersi, tamamen klasik. Konusu bir baba ve üç farklı anadan doğma üç farklı evlattan oluşan Cartwright ailesinin birbirlerini koruyup kollama hikayesi bir nevi. Hikayelerin hemen hemen tamamının geçtiği Nevada'daki Ponderosa Çiftliği'nde ailemizden başka bir de Çinli aşçı bulunmakta. Dizisinin uzunluğuna rağmen çizgi roman maceraları tadımlık, kısa kısa, en uzunu 23 sayfa olan hikayelerinde adeta bir çerez tabağı sunuyorlar size. Sizlere en çok anlatmak istediğim kısma geçiyoruz şimdi de. Bonanza'nın Türkiye'deki fasikülleri!



Bu seri boyunca belki de yayın hayatını uzun uzadıya anlatacağım tek seri Bonanza. 1975'de başlayan çizgi romanları hikayeler kısa olunca envai çeşit şeyle doldurulmuş. O dönemler çizgi roman fasikülleri için sıkça kullanılan bir tabir olan "Mecmua" aslında dergi demek. Yani bu fasiküller sadece birer çizgi roman olmakla kalmayıp içine bulmacadan, bir hikayesi 20 fasikülde biten 2-3 sayfalık serielere, geleceğin çizgi filmleri olacak kısa hikayelere kadar envai çeşit şeyle doldurulmuş. Bu doldurmalar arasında Bonanza da payını alıyor tabi. Şöyle söyleyim mecmua 23 sayfaysa 8 sayfa Bonanza. Geri kalanı ne mi? Ayı Yogi, akıllı bıdık, Tom ve Jerry, ayrıca daha sonra kendi dergisine kavuşacak olan Yüzbaşı Volkan. Açıkçası o zamanları yaşamamış biri olarak bu mecmuaları okuduğumda müthiş keyif alıyorum. Bu sefer "Kimler Okumalı" kısmını belirtmeyeceğim. Eğer sizler de western seviyor, eskilere özlem duyuyorsanız o kadar fumetti arasından itinayla Bonanza'yı tercih etmenizi öneririm. Haftaya Bonanza'nın fasikül doluluğunu, hikaye doluluğuyla sollayacak bir fumetti serisiyle görüşmek üzere.



*Dizinin maalesef Türkçe altyazısı yok ancak TVEM'de düzensiz olarak eski dublajlı bölümleri yayınlanıyor.

-House

1 yorum:

  1. Elimde orijinal 1976 Bonanza mecmuası var almak isteyen beni arayabilir.

    YanıtlaSil