Marvel: Contest of Champions


Oyun incelemesi yapmayalı uzun zaman oldu. Bu genelde süper kahraman oyunu oynamamamdan kaynaklı bir durum olsa da 1 haftadır oynadığım bir Android oyununu sizlerle paylaşmak isterim.



Oyunumuz "Marvel: Contest of Champions" Türkçe çeviri olarak Marvel Şampiyona demişler. Çeviri hataları daha oyunun isminden karşımıza çıkıyor. Şimdi oyunu bölüm bölüm inceleyelim.

Oyunumuz bir dövüş oyunu. İlk gördüğümde "Oha, Marvel'ın Injustice'ini yapmışlar" hevesiyle indirmiştim. Ama oyun Marvel'dan çok MCU odaklı bir oyun. Benim gibi MCU'dan uzak çizgi roman severler için (Evet henüz sadece 1 MCU filmi izledim...) bu bir dezavantaj. Karakterleri incelerken bu konuya daha fazla değineceğim. En az iki en fazla beş kişilik bir ekip kurup (Ekipteki kişi sayısı seviye atladıkça çoğalıyor.) ister macera modunda ister çok oyunculu turnuva modunda ister özel müsaba modunda isterseniz de teke tek çok oyuncu modunda oynayabiliyorsunuz. Modlar güzel ama yeterli mi?

Macera modu senaryo olarak çok çok çok zayıf. Anlaşılan Guardian of Galaxy filminden fazlasıyla esinlenmiş. Filmi izlemedim ama bunu anlamak için kahin olmaya gerek yok. Çünkü oyunumuz Koleksiyoncu'nun bir turnuvasında Kang'e karşı mücadelemizi anlatıyor. Şimdi bunun neresi zayıf diyecek olursanız ben bunu kolaya kaçma olarak görüyorum. Potansiyel olarak onlarca farklı senaryo üretebileceğiniz böyle bir oyunda siz bu işin kitabını yazmış, filmini çıkarmış, serisini yapmış bir efsaneyi taklit ederseniz kalitenizi kendiliğinden düşürürsünüz.


Özel Müsabaka modu sadece oyunda "Hızlandırıcı" olarak tanımlanan karakter arttırıcı bir nesneyi alma yolunuz. Çok oyunculu teke tek mod maalesef çok oyunculu olduğunu hissettirmiyor size. Bunun nedenlerinden biri çok oyunculuda her oyunda solda başlamanız. Bu tür oyunları sevenler bilir, iki kişilik müsabakaya girdiğiniz zaman %50 solda %50 sağda olursunuz. Bunu yazılımla mı değiştirmişler (öyle yapmışlarsa hiç güzel olmamış) yoksa çok oyunculu diye bizi kekleyip karşımıza sadece karakter ismi almış bi botu mu koyuyolar çözemedim. Hem çok oyunculunun bilgisayara göre kısmen daha zor olması gerekirken çok çok kolay olması da aklımda soru işareti uyandıran bir diğer husus oldu.

Turnuva modu bol keseden ödül dağıtıldığı, eğer girebileceğiniz bir turnuva varsa düşünmeden katılmanız gereken yer. Benim oyunu hâlâ silmeme nedenim kendileri. Macera ve özel müsabaka modundaki gibi 3lü takımlar oluşturarak turnuvada puan usülü üst sıralarda yer edinmeye buna göre de hediye almaya çalışıyoruz. Hediye konusunda tek çekinmedikleri yer burası. En alt sıralamanın bir üstünde olmanız bile maceralarda kolay kolay kazanamayacağınız hediyeler kazanmanızı sağlayabiliyor.


Karakterler kısmına gireyim. Oyunun MCU odaklı olduğunu söylemiştim. Doğal olarak hep filmlerde görünen ön planda olan karakterleri almışlar. Bir Marvel oyununda F4'den hiç karakter görmemek şaşırttı beni doğrusu. MCU dediğime bakmayın. Genel konsept o. Yoksa 8 X-Men karakteri, Punisher, Captain Marvel'ı da görmek mümkün. Benim karakter konusunda eksik hissettiğim bolca husus var. Ama önce pozitiflerini ele alayım.

Karakter sınıflandırmaları 1-2 absürt hata dışında güzel olmuş. 6 karakter sınıfımız var. Mistik, kozmik, bilim, teknoloji, mutant ve yetenek. Marvel evrenindeki bir karakteri bunlardan birine uydurmak çok zor olmasa gerek. Ayrıca her sınıfın başka bir sınıfa üstünlüğü var. Mistik sınıfı kahramanları (oyunun deyimiyle şampiyonları) kozmik sınıfa, kozmik sınıfın şampiyonları teknoloji sınıfına, teknoloji sınıfı şampiyonları mutant sınıfına (aklıma sentineller geldi), mutant sınıfı şampiyonları yetenek sınıfına, yetenek sınıfı şampiyonları bilim sınıfına, bilim sınıfı şampiyonları ise mistik sınıfa üstünlük sağlıyor. Yani bir döngü var. Çok hoş. Peki burada beni rahatsız edenin ne olduğunu sorarsanız bazı karakterlerin saçma sınıflara sokulması. Thor mistik sınıf dururken neden kozmik sınıfta, Scarlet Witch ve Jaggernaut mutant sınıfı dururken neden mistik sınıfta (Hadi Witch'i bi nebze kabul ederim de Jaggernaut neden?) çözebilmiş değilim. Bunun dışında mutant sınıfı şampiyonlarından Wolverine ve Deadpool'un sağlığına kavuşma gibi özellikleri yetenek sınıfını hoş kılan diğer etmenler.


Karakterlere baktığımız zaman ağır toplardan Reed, Namor ve Strange (Fotoğrafta görünse de 1 haftadır rastlamadım kendisine...) eksikliği bir nebze hissedilen karakterler. GoG ana konulu bir oyunda GoG'un en ilgi çekici iki karakteri Rocket Raccoon ve Groot'un neden olmadığını da anlamadım. Ayrıca nedense bir kötü karakter yokluğu var oyunda. Abomination, Rhino, Ronan, hadi Winter Soldier haliyle oyunda olduğu için Bucky'i de sayalım, dışında kötü karakter yok. Aslında oyunda çok karakter yok. 25 karakter bu tarz bir oyun için düşük bir sayı. 


Karakter hususunda rahatsız olduğum bir konuya daha gelecek olursak karakter geliştirmenin atlanmaması gerek. Karakterler 1-2-3-4 yıldız olarak sınıflandırılmış. Bu gayet normal. Oyuna başlar başlamaz bize verilen Wolverine'in çok fazla sağlık gücü olmasını veyahut Spiderman'in çok güçlü olmasını beklemiyorum. Ancak oyunu tatlandırabilecek bir unsurun eksikliği göze çarpıyor. Bir karakterin yıldızı onun tamamen güç seviyesiyle alakalı. N'apılabilirdi diye soracak olursanız şöyle basit bir örnek vereyim. Spiderman 1.Yıldızında kahramanlık yapmadığı zamanlar tasarladığı o çirkin kıyafeti. 2. Yıldızında normal kıyafetini 3. Yıldızında Iron-Spider'ı 4. Yıldızında Symbiote kostümünü giyebilirdi. Bu verdiğim örneği diğer kahramanların hepsinde çoğaltabiliriz. Hiç yoktan kıyafetlerin rengi değişseydi. Bir karakteri her seviyede aynı şekille görmek takıntılı bir ben için sinir bozucu olabiliyor (En azından aynı karakterler kapışırken bir alternatif kıyafet olsaydı)... Karakter gelişiminde diğer rahatsız edici husus karakterler çok yavaş gelişiyor. İZO-8 adlı bir madde var. Kristaller (ileride bahsedeceğim) ve maceralardan çıkan bu zamazingo karakterlerimizi geliştirmemize yarıyor ancak bu konuda o kadar cimri davranmışlar ki en fazla 1-2 karakterinizi çok iyi geliştirebiliyorsunuz. Diğerleri 1vs1 çok oyunculu modda zaman dolsun diye kullanabileceğiniz kukla karakterlerden öteye gidemiyor. Maceraları uzun süre aynı karakterlerle oynamak durumunda kalıyorsunuz haliyle. Kendimden örnek vereyim. Açılan ilk 2 yıldızlı karakterim Cyclops'tu. Haliyle onu geliştirdim. 15'den fazla macera oynadım ve hepsinde ekibin bir parçasıydı. Şuanda ondan güçlü sadece 2 karakterim var. Peki her karakteri biraz güçlendiremez miyiz derseniz o da pek mümkün değil. Çünkü oyun size günde ortalama 1-2 karakter veriyor. Aynı gün içinde onları diğerlerinden güçlü yapacak İZO-8'i bulmanız da pek mümkün olmuyor. Macera modu da giderek zorlaştığı için en fazla 2-3 karaktere yoğunlaşıp onları güçleştirebiliyorsunuz. Hatta güçleştirebiliyorsunuz demeyim güçlendirin deyim. Benim başta yaptığım hataya düşmeyin.


Kristallere ayrı bir paragraf açmak gerekirse bu kristaller insanı kazıklıyor.. Çok ciddiyim bu konuda. Düellolardan toplanan savaş paralarıyla aldığınız Punisher kristalinden oyunda olma amacı bile olmayan altınlar çıkıyor (Güç geliştirme ve düelloya girmede yarıyor. Ondaki vasfı da Düello'ya gir 25 altın, Karakterleri bu İZO 8lerle geliştir bilmem kaç altın. Anlayacağınız bir tür onay şekli. Ama o kadar çok altın veriyor ki bu özelliğe ne gerek vardı diye düşünüyor insan. ). 4 yıldızlı kahraman açmak için aldığınız kristalden 3 yıldızı geçtim sürekli 2 yıldız kahraman çıkması gibi olumsuzluklar var. Ama günlük ve 4 saatte 1 verilen kristallerin hakkını yemeyelim. Şansınıza çok iyi şeyler denk gelebiliyor. (15 karakterim olmasına rağmen hâlâ 3 yıldızlı karakterim olmadığı için muzdaribim...)


Oyunun teknik özelliklerine gelecek olursak oynanışı klasik, zevkli. 3 çeşit saldırı var. Ağır - orta - hafif. Hafif ve orta beraber kullanıldığında combo yapılabiliyor. Ağır saldırı içinse basılı tutmak gerekiyor. Ağır saldırı genelde rakibiniz blok yaptığında bloğu kırmaya yarıyor. Blok dediysek de kolumuzla kafamızı koruduğumuzda tüm darbelerden etkilenmeme olayı yok. Sadece canınız 3 gidecekse 1 gidiyor. Saldırı konusunda atlama zıplama aşağı eğilme olsa hoş olmaz mıydı diye düşünmeden geçemiyorum. 

Türkçe desteği yeni geldiği için mi bilmiyorum çevirmen arkadaş bazı yerlerde sallamış gibi. Bir de Punisher'ı Cezalandırıcı olarak çevirmeseymiş daha iyi olurmuş.


Grafikler orta halli. Grafik düşkünüyseniz tatmin etmeyebilir ama bir çizgi roman oyunu oynadığınızı hissedebiliyorsunuz. Her karaktere ayrı sahne olayı yok belki ama Asgard sahnesi favorim olmak üzere belli başlı sahnelere yer verilmiş. Bir ay tapınağı var ama Moon Knight yok. Ve Strange'in evi de gözüme çarpan sahnelerden oldu. Bu iki karakterin oyuna geleceğini tahmin etmek zor olmaz sanırım.

Ses efektleri de grafik düzeyinde. Ne öyle çok aman aman özelliği var ne de kötü denebilecek çok yanı. Özetlemek gerekirse Marvel: Contest of Champions ciddiye almadığınız ve WiFi'ınız açık olduğu sürece keyifle oynayabileceğiniz bir oyun. Keyifli dövüşler dilerim. Bir arenada veyahut chat kısmında House06'yı görürseniz selamsız bırakmayın.  :D
-House




5 yorum:

  1. Marvel Champions Turkey

    Turkiye'nin en iyi oyunculari bu adreste:

    www.marvelchampions.org

    YanıtlaSil
  2. jaggernaut ve scarlet witch mutant değildir zaten kardeş. Mistik güçleri vardır , araştırır biraz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış yapmaya gelmiyor, eski yorum sisteminde, facede yorumlarda, mesajlarda bunu 50 kere dediler zaten, ben de öğrenmiş oldum, iyiki bi yanlış yaptık...

      Sil
  3. ahahah marvel future fight varken bu oyunu oynamak baya saçma bence ya :D challenge yok bi şey yok, casual gaming istesem balon patlatma oynarım. türkçe dil bile olmayan oyunlara prim vermeyin, MFF oynamak isterseniz şu linkten indirin: http://joy.ac/4gtz

    Oyundaki nickim Marvelover, ekleyin. 6 yıldız karakterlerim var yardımcı olurum :))

    YanıtlaSil