Hoş Bir Fumetti -2 "Teksas"


Hoş Bir Fumetti köşemizde bu hafta Tommiks deyince akla gelen Teksas serisini inceleyeceğiz. Teksas ismini merak eden arkadaşlar için bu da Tommiks’le aynı kaderi paylaşıyor isim konusunda. Zamanın Tommiks ve Teksas serilerinin kapak çizeri Samim Utkun bu isimleri daha ilgi çekici bulup yapıştırmış bizim serilere. Ve Türkiye’de fumetti furyasına isim babalığı etmiş. İyi mi etmiş derseniz ilk okuduğumuz zamanlarda “Ne alaka?” sorusunu sordurduğu için bana kendisini kınıyorum…


Teksas serisi Tommiks’den yıllar yıllar öncesinde geçer. Hikaye gene Amerika’dadır ama bu sefer ortada bir savaş vardır. Tarihe Amerika Bağımsızlık Savaşı olarak geçecek olan bu savaşta kahramanımız Çelik Blek (Il Grande Blek, ilk başlarda ismi Black’ken Blek’in İtalya halkınca daha kolay kabul edilebileceğini düşünmüşler) ve dostları “Kırmızı Urbalılar” adını verdikleri İngilizlere direniş anlatılmaktadır. 



Çelik Blek’in yardımcıları turtalara ve yemeklere dayanamayan Profesör Oklitus ve Rodi’dir. Rodi bir savaş yetimidir. Oklitus’la ilgili hiçbir şey hatırlamadığımı söylesem kızmazsınız sanırım :D . Bir noktaya değinmem gerekirse Oklitus’u fazlasıyla Doktor Salasso’ya benzetmekteyim. Zaten bir eşleşme yapacak olursak Rodi – Tommiks’e Oklitus ise Doktor’a denk düşmekte. Bu iki sıkı yancı dışında seride sık sık gördüğümüz Avukat Konoli (Connoly) bizim ekibe sık sık görev vermeye gelir. Bir avcı kasabasında yaşayan Teks’in bağlı olduğu birliğinde avcılar olduğunu söyleyebiliriz ancak çok büyük kapışmalar dışında avcıları pek görmüyoruz. Blek 2 kere Kaptan Swing serisine konuk olmakla beraber  kendi serisinde George Washington ve Benjamin Franklin’i ağırlamıştır. Seride dikkat çeken bir nokta var ki o da Blek gibi kaslı, yakışıklı, selvi boylu karakterimizin aşk hayatı olmamasıdır… (Çelimsiz Tommiks’den eksiği yok fazlası var ama n’aparsınız…)



Çizim tarzına hiç girmiyorum. Tommiks ile neredeyse aynı. Onun yerine serinin eksilerinden bahsetmek isterim. Teksas, Tommiks’le neredeyse paralel gitmektedir. Ancak Teksas’da ciddi bir Amerika propagandası istemeden de olsa yapılmaktadır. Seride Kızılderililere savaş açmaktan tutun da İngilizleri aşırı salak göstermelerine kadar bir sürü propaganda malzemesi vardır. Hoş EsseGesse niye böyle bir şey yapmış anlam vermek zor ama gene aynı ekibin Kaptan Swing serisinde bunun neredeyse hiç olmadığını görerek hatalarını telafi ettiklerine tanık olabilirsiniz. 
“Kim okumalı” kısmında Teksas’ı Tommiksle bir tutuyor ve haftaya Kaptan Swing ile daha detaylı bir yazıda buluşma sözü vererek yazıyı sonlandırıyorum. Bizimle kalın.

-House


0 yorum:

Yorum Gönder