Görsel Dosyalar 1 : Çizgi Romanda Iwo Jima

 Başta bu yazıya başlarken akıllardaki ilk soruyu cevaplandırmak en doğrusu olacaktır. Iwo Jima, Tokyo’ ya 1200 kilometre uzaklıkta bulunan bir ada olup, adada kükürtün bol olması nedeniyle ismi Japonca’ da ‘’ Kükürt Adası ‘’ anlamına gelmektedir. Peki bu adanın önemi ne tarih açısından ? Bu adada II. Dünya Savaşı’ nın en önemli savaşı gerçekleşmiş, A.B.D. askerleri ile Japon İmparatorluğu askerleri bu adada savaşmışlardır. Savaş hakkında da özet bilgi verelim; 1945 yılında Mihver Devletler’ in son demlerini yaşadığı ve savaşı kaybedeceklerinin neredeyse kesin olduğu zamanlarda gerçekleşen Iwo Jima Savaşı, A.B.D. birkaç gün içinde adayı ele geçirmeyi planlarken Tadamichi Kuribayashi tarafından yönetilen Japon ordusu tarafından adanın 30 günden fazla savunularak A.B.D.’ nin ağır kayıplar vermesine neden olan savaştır. Japon ordusu kimi kaynaklara göre son askerine kadar, Kuribayashi de dahil bu adayı savunmuş ve kimi kaynaklara göreyse birkaç yüz esir vermiş ve geri kalan askerlerin tümü ölmüştür. Asıl önemli noktaysa Japonlar, bu adada dağları delerek tüneller, mağaralar ve hastaneler yaparak bu adayı savunmuşlardır, A.B.D. askerleri ise bir kısmı kendi ordusu tarafından ‘’ dost kurşunu ‘’ ile vurulmuş, kimisi kaçmaya çalışan tankların altında ya da askerler geri çekilirken arkadan gelen tankların altında ezilerek ölmüşlerdir. Kuribayashi’ nin başarılı taktikleriyle ada olabildiğince uzun savunulmuş olsa da, en nihayetinde donanma ve hava gücü kuvvetli olan A.B.D. adayı ele geçirmiştir. Bu savaşın kazananı olmamakla beraber, A.B.D. altı binden fazla, Japon İmparatorluğu ise sadece bu adada yirmi binden fazla kayıp vermiştir. Şimdi içinizden ‘’ Bunu neden anlatıyorsun ? ‘’ diyenler olacaktır, bu yüzden ilk önce aşağıdaki fotoğrafa bakmanızı istiyorum.

Aşağıdaysa uzun araştırmalar sonucu derlediğim çizgi roman kapaklarını göreceksiniz. İlk önce bu savaş için özel yapılmış çizgi roman sayfasıyla açılışımızı yapalım ve sonra da çizgi romanların kapak fotoğraflarına göz gezdirelim. Tabii söz burada bitmiyor, bu uzun görsellerden sonra bir de ufak final konuşması yapacağım.


Bu Adam Kubert' in çizdiği bir kapak resmi :


Bu da Joe Quinones' ten geliyor :



Bu çalışma da David Finch' e ait :



Pete Woods' un Countdown to Infinite Crisis için yaptığı çalışma da şöyle :



Dave Bullock, Action Comics no. 805 çalışması ile :




Ve daha birçok kapak :



 Kapak fotoğraflarını gördünüz. Eminim az çok aynı şeyleri geçiriyoruz aklımızdan. Mesela Vietnam Savaşı’ nda rezil olan A.B.D.’ nin bugün Hollywood’ da çektirdiği filmlerle veya birçok yapıtla bunu nasıl örttüğünü biliyoruz, keza son Godzilla filmine baktığımızda Japonlardan çıkma bir karakter – veya yaratık – ile yine aynı milletle dalga geçmek de Hollywood ahlakına çok ters olmasa gerek. Benim bunu adlandırmam şudur; ‘’ tarihin yeniden yazılması’’. Gördüğünüz üzere Iwo Jima Savaşı için de yeniden bir tarih yazımı söz konusu, normalde utançla yaklaşılması gereken konudan kendine ‘’ zafer payı ‘’ çıkarmak bu olsa gerek. Yoksa birkaç günde almayı planladığın bir adayı, bir aylık sürede binlerce ölüyle ancak alabiliyorsan burada zafer aramak yanlış olur ki, bunun adı da hezimettir. Şimdi belki içinizden soruyor olabilirsiniz; ‘’ Ne yani çizgi roman okumayı, Hollywood filmi izlemeyi bırakalım mı ? ‘’. Tabii ki de bundan bahsetmiyorum, çizgi romanlar, filmler, kitaplar hayatın zevkleridir, ki bizi bugün bu platformda buluşturan şey de çizgi romanlardır. Ancak bazen bazı şeyleri sorgulamak, araştırmak gerek hele ki bu şekilde sıklıkla karşımıza farklı şekillerle çıkan bir şey ise. Uzun lafın kısası, öğrenmek güzeldir ve bugün bu araştırma ile sizleri bir noktada aydınlatabildiysem ne mutlu bana. Şimdilik bir makalenin/incelemenin daha sonuna geldik, bir sonraki çalışmalarda görüşmek üzere, hoşçakalın…

'' Hellbazer ''

0 yorum:

Yorum Gönder