Samuray Jack Hakkında Tanıtım ve En İyi 10 Samuray Jack Çizgi Film Macerası


   Bayağı uzun bir zamandan beri yayınlanmasını istediğim ama her seferinde bir aksilik çıkıp başka bir zamana ertelenen çevirisini yaptığım Samuray Jack’in sürekli serisinin (ongoing serisinin) ilk macerası olan Zamanın İpleri ‘ nin yayınlanma zamanı geldi. Sanki bu seri bunca zaman sırf oturup da burada bir makale yazayım diye bu kadar zaman beklemiş. Ve dil ve anlatım dersi dışında bunun yazdığım ilk makale olması da farklı bir önem katıyor bu yazıma. Neyse biz ana konumuza geçelim.


  Cartoon Network’ün Türkiye’deki kanalı 28 Ocak 2008’de açıldı. Bu dönemde Türkiye’de çizgi film kanalları bir elin parmak sayısını geçmiyordu yani bu kanal Türkiye’de çizgi film sektörü için yeni bir soluk oldu. İlk zamanlarında genel olarak 90’ların sonu ve 2000’lerin başında yapılmış çizgi filmler bulunmaktaydı. İşte biz bu dönemdeki Samuray Jack’ten bahsedeceğiz.


   Belki bazılarınız hatırlar akşam saati tanıtımını. ‘’Megas XLR ve ardından Samuray Jack!’’  sloganıyla sanki artık akşam olsa da ikisini izlesek derdim hep içimden. Böyle bir tanıtımın yapılma nedeni aslında senaryolarının çok az da olsa birbirlerine benzemeleri. Megas XLR’daki ana  karakterimiz Cooper’ın kullandığı dev robot ve baş karakterlerimizden Kiva gelecekten gelip Cooper ve Jamie’nin hayatını tamamen farklı ve eğlenceli bir hale getiriyordu. Ama maalesef Jack o kadar şanslı değildi. Aku tarafından kendi zamanından çok uzakta geleceğe sürülmek pek de hoş olmasa gerek. Ama çizgi filmlerin birinde geçmişe gitme; birinde de geleceğe gitme gibi bir konu CN Türkiye’deki yetkililerin hoşuna gitmiş olacak ki böyle bir tanıtım düzenleyip iki çizgi diziyi de en çok izlenen saatlerde art arda koymuşlar. Şu an ne kadar hala güzel çizgi filmler olsa da o ilk zamanlardaki tadı alamıyorum artık CN’den. (Ah ah hep o Ben10 yüzünden… Hep o çizgi film geldikten sonra bozdu bu kanal…)

   Ama gel zaman git zaman Megas XLR düzgün bir final yaparken Samuray Jack öylece iptal edilip yayından kaldırıldı ve efsanevi Cartoon Network çizgi filmleri arasında yer alıp derin bir sessizliğe gömüldü. 


 Ta ki geçen seneye kadar… IDW ile CN’nin yaptığı anlaşma sonucu eskilerin çok beğenilmiş çizgi filmleri artık çizgi roman olarak yaşamlarına devam edebilecekti ve ben de bunun sevincine daha duyurusunu gördüğüm anda bu seriyi çevirmeyi kafaya koymuştum.

   Ve şimdi biz olayları geriye sarıp çizgi filme geri dönüp bu sefer Samuray Jack çizgi filmine odaklanalım.

‘’Ben Yalnız Kurt ve Yavrusu; canını almaya geldim!’’ 


   Samuray Jack, 10 Ağustos 2001 tarihinde Genndy Tartakovsky ‘nin yapımcılığıyla ekrana gelmiştir. 4 tane Emmy ödülü kazanan bu çizgi dizi 2001-2004 yılları arası yayınlanıp 4. Sezonundan sonra iptal edilmiştir. Serinin genel olarak şu anda da Marmara Çizgi tarafından basılmakta olan ve beyaz perdeye de uyarlanmış olan ‘’Yalnız Kurt ve Yavrusu (Lone Wolf and Cub)’’ mangasından da izler taşıdığı görülmekte. Hatta Ogami Itto ve oğlu Daigoro Jack Remembers The Past bölümünde de karşımıza çıkmışlardı. İşte sürpriz yumurta (easter egg) diye buna derim !



Açılış müziği de Will.i.am tarafından yapılmıştır ve gerçekten o zamanların en iyi açılış müziklerinden biri diyebilirim.


   Aku’nun baştaki konuşması ve şarkımız çizgi filmin ilk bölümü hariç her bölümde izleyiciye kavuşmuştur. Hatta bu gelenek çizgi romanda da hala devam etmekte.

   Neyse, başlangıçtan zaten daha önce de bahsetmiştim. Jack ve 3 Keşiş’in kutsal kılıcı, Dünya’yı kendi kölesi  yapan Aku’yu durdurabilecek son şeylerdir. Ama Jack tam işini başaracakken başarısız olur ve geleceğe yollanır. Hatta samuray karakterimizin ‘’Jack’’ ismi de ona gelecekte veriliyor. Yani aslında samuray kahramanımızın gerçek ismi neymiş hala bilmiyoruz. Bütün Türkçe ve İngilizce bölümlerle ilk 3 bölüm bulanabileceği gibi buradaki linkten de çevirdiğimiz tek sayıdan gerekli bilgiyi edinebilirsiniz. 


    Ve sonrasında da Jack’in bulunduğu gelecekteki bölümlere veya da jack daha kendi zamanındaykenki bölümler (flashbackler) bulunmakta ve izlemişlerin eğlendiğini veya da izleyecek kişilerin kesinlikle eğlenebileceğini temin edebilirim. 


    Ve bu kadar yazdıklarımdan sonra bir de en çok beğendiğim 10 bölümün listesini yaptım sizlere. Listeyi hazırlarken cidden çok arada derede kaldığım oldu ama en çok beğendiğim 10 bölümü eninde sonunda düzgünce bir listeye koyabildim. Hadi o zaman başlayalım.

10. Aku’s Fairy Tales


Aslında bu bölümü listeme koyup koymamak konusunda çok kararsızdım. Bu bölüm yerine bir sürü aksiyon dolu bölümü koyabilirdim listeme eminim ki ve kimse de ‘’Aa, neden bu bölüm yok?’’ demezdi belki de burada. Ama bölümü tekrar izleyince neden bu bölümü listeye koyduğumu anladım tekrardan. İki sebebi var aslında.

   Birincisi sosyal mesajı. Sosyal mesaj SJ çizgi filminde en çok sevdiğim şeylerden biridir. Mesela listeme almadığım Jack and the Rave bölümünde gençlerin uyuşturucu ve suç batağına düşmesini temsil edip gençleri kendi müziğiyle Aku adına hipnoz eden kötü DJ’imiz vardı. Bu da onun gibi bir bölüm aslında. Şimdi içerikle beraber bu mesajı anlatacağım.

   Dizinin baş kötüsü Aku kendisini yeren ve Jack’i kahramanlaştıran bir sürü çocuğu toplayıp onlara Jack’i kötüleyecek kendini kahraman yapacak bir sürü masal anlatır. Aku ya efsanevi bir savaşçı olup yendiği düşmanın etiyle dünyadaki tüm açlığı falan sona erdirir  ya da ‘’Kırmızı Başlıklı Kız’’ romanındaki küçük kız olup mazlum olur. Jack ise hep kötü şeyler yapan ve bunun yüzünden  horlanan/ yaşadıklarını hak eden biri olarak gösterilir. 

   Aslında bu tür olaylar günümüzde de yaşanıyor. Herhangi bir fikirden (bakın siyaset veya ekonomi veya da başka bir şey demiyorum günümüzde yaşanan en küçük olaylar bile dahil olabilir bu diyeceğim şeylere) kişiler hep kendilerini mazlum veya yiğit kahraman gösterip karşı taraftakini hep kötü olarak ele alır ve bunu etrafındakilere yaymaya çalışır. İnsanların kendi özeleştirisini yapamaması, tarafsız olamaması, yaptıkları şeylerde hep kendilerini aklayıp karşısındakileri hak etmese dahi onlara bu iftiraları yamayan insanları eleştirir bir nitelikte bölüm bu. Hem gençlere hem de yetişkinlere verilecek en güzel derslerden birisi 20 dakikaya sığdırılabilmiş. Gerçekten yapımcıları tebrik ediyorum.

   Evet bu üstte anlattığım paragraf ilk sebebiydi. İkincisi ise bu bölümün çizgi dizinin finali olabilecek yeterlilikte olan 2 bölümden biri olması ki o diğer bölümü de aşağı da listemde göreceksiniz. -he aslında final olabilecek bir bölüm daha vardı Jack Learns to Jump Good diye ya o bölümü ne diyeyim beğenemedim ve olayların orada bitmeyeceğini zaten herkes biliyordu bana göre ara bölüm gibi bir şey gelmişti.-

  Çizgi dizinin iptal olduğunu anlatmıştım. Jack and the Baby gibi boş bir bölümde iptal olacağına daha anlamlı bir bölümle iptal olmasını tercih ederdim şahsen. Bu bölümün de o bölümlerden biri olduğunu düşündüğümden ilk 10’a girmesini hak ettiğini düşündüm. 

9. Jack and the Zombies



   Bu bölümde de çok kararsız kaldım acaba listeye girmeli mi girmemeli mi diye. Ama bölümün farklı tarzı onu listeye koymama yetti.

   Aku’nun Jack’i yanlış yönlendirmesi sonucu Jack lanetli bir tür mezarlığa gider ve orada da karşılaşacağı şeyler beladan başka bir şey olmaz. Bir gerilim filmi tadında olan bu bölümü ilk kez gece vakti izlemiştim ve cidden hem aynı anda bölümü sevip hem de sahi bir gerilim yaşamıştım bu bölümde.

  Bu tür sahnelerden sonra ‘’Senin benliğini yiy’ceeem !’’ diyen ruhtan sonra gerçekten irkiliyorsunuz ve sonra işin içine Aku da giriyor ve farklı bir tarzda harika bir bölüm geliyor karşınıza.

8. The Beginning: Part I,II,III


  Yazımın başında bahsetmiştim zaten bölümlerden. Hatta makalede ‘’En İyi 10 Bölüm’’ yerine ‘’En iyi 10 Macera’’ dememin sebebi de bazı maceraların 1 bölümden uzun olması. Bölüme kısa bir özet geçecek olursam  ilk bölümde Jack, Aku tarafından yenilip geleceğe gönderildiği anlatılacak ki bu zaten başlangıç noktamız burada önbilgi versem de bir şey olmaz.

   2. bölümde orada geleceğe gidip ‘’Jack’’ adını nasıl aldığı ve sonrasında olanlar anlatılır. Ve orada geleceğin 2 ayak üzerinde giden köpeklerini falan göreceğiz ve Jack onlara yardım etmeye gidecek.

Ve 3. Bölümde de Aku’nun Jack’in yerini öğrenmesiyle robot ordularını köpeklerin ve Jack’in üstüne salmasıyla muazzam bir savunma savaşı da bizleri bekliyor. Yani seriye çok güzel bir şekilde adım atılıyor bu 3 bölümde. 

7. Jack vs Demongo, the Soul Collector


   Ve evet listede olmayı hak eden klasik bir aksiyon bölümü var sırada. Aku en iyi adamlarından birini Jack’i avlaması için peşinden gönderir.

   Jack ile ilk başında tek kendisinin kapışacağını düşünsek de yanılıyoruz. Jack’in karşısına 4 tane savaşçı çıkarıyor Demongo adlı düşmanımız. Ve Jack onları halletse de savaşçılar tekrar tekrar geliyor ve üstelik sayıları da artıyor.

   Daha fazla bilgi vermeden size bu bol aksiyonlu bölümü izlemenizi tavsiye ediyorum. Demongo kesinlikle unutamayacağınız kadar harika bir kötü olacaktır eminim. Hatta üstteki resim gibi fanart yapanlar bile olmuş o kadar sevip de.

6. Jack and The Scotsman: Part I,II & Scotsman Saves Jack: Part I,II


Bu başlığa 2 tane macera koyduğumun farkındayım ama bu başlığı aslında bölüm için değil Samuray Jack’in en sıkı ve komik dostlarından İskoç yani orijinal adıyla Scotsman için açtım. Karakter o kadar sevilmiş olacak ki Jack and the Scotsman bölümü aslında ilk sezonda tek bölüm olarak yayınlanmışken sonraki sezon Jack and the Scotsman Part: 2 diye yeni bir bölüm gelmiş. Son sezonda da Scotsman Saves Jack adlı 2 bölüm süren bir macera yayınlandı.  Çizgi dizinin en komik karakterlerinden biri olan Scotsman kesinlikle başlık olarak listemizde olmayı hak ediyor. Şu an yayınlanmaya devam eden Samuray Jack serisinin 2. cildindeki maceralardan 2 sayı almayı başarıyor karakterimiz ve Jack. Umarım ona da gelir sıra çevirip balonlanma açısından.


    İlk bölümümüz Jack and the Scotsman Part:1’de bir köprü başında tanışıyor karakterlerimiz ve kendilerini öldürmek isteyen kelle avcılarıyla savaşmak zorunda kalıyorlar. Kalmak zorunda dememin sebebi de Jack ile Scotsman’in birbirine kelepçelenmesi. Zaten diyaloglarıyla aşırı komik olan bölüme daha da komiklik katan bir unsur olmuş bu.


   Sonraki sezonda yayınlanan Jack and the Scotsman Part 2’de ise Scotsman robot bir tarikat tarafından kaçırılan karısını kurtarmak için Jack’ten yardım ister ve komedi aksiyon karışımı bir macerada buluyoruz kendimizi. Özellikle Scostman’in karısının ezik bir prensesimsi bir karakter olmadığının ve sinirlendiği zaman neler yapabildiğini görünce hem Scotsman ve Jack’in ağzı bir karış açık kalıyor hem de komedi unsuru daha da katlanıyor. Bu başlıktaki 4 bölümün en komik bölümü diyebilirim.


   Ve sıra son sezondaki maceramız olan Scotsman Saves Jack Part: 1&2’ ye geliyor. Jack’in perilerin sesinden dolayı kendisini kaybettiğini gören Scotsman arkadaşına yardım etmek için Jack’le deniz yolculuğuna çıkıyor. Jack kendinde olmadığından dolayı bu 2 bölüme tam anlamıyla bir Scotsman bölümü diyebiliriz ve her zamanki gibi komedi ve maceralar harika.

   Ve bu bölümde Scotsman’in gerçek bir aşık olduğunu da görebiliyoruz. Jack’in çelik gibi iradesinin bile dayanamadığı perilerin sesine ‘’Benim karımın sesi de kendisi de sizden daha güzel ahmaklar!’’ gibi bir cevap verip onlarla savaşa tutuşmasıyla gönüllerde yine taht kuruyor. Ee, tabi söylediği söze doğruluk payı verebileceğimden pek emin değilim…

5. The Good, the Bad and the Beautiful


      Evet bölümün adı illa ki size ‘’The Good, The Bad and the Ugly’’ filmini aklınıza getirmiştir. Ama bu bölüm biraz daha farklı.

   Boşanmış karı-koca çift olan Ezekiel ve Josephine ne kadar kendi aralarındaki aşkı yitirse de meslek aşkları olan kelle avcılığında birlikteliklerini bitirememişler. Ve bu çift Jack’i yakalamak için iyi bir plan yapıp onu şaşırtmaya çalışırlar ama işler olduğu gibi gitmez ve karşımıza vahşi batı havasında bir klasik bölüm çıkar ortaya. Kesinlikle izlenilmesi gereken bir bölüm deyip daha fazla önbilgiyle seyir zevkinizi bozmamak için sonraki bölümümüze geçiyorum.

4. Jack and the Traveling Creatures


   Evet, listenin 10. sırasında iptal edilmiş bir çizgi filme final olabilecek 2 bölüm var deyip o bölümü onlardan biri olarak gösterip diğerini sonraya saklamıştım. İşte final olabilecek düzeyde olan bu bölümümüze geldi sıra.

   Jack bir kez daha kendi zamanına gidecek bir yol bulur kendine. İsteyeni istediği vakte gönderecek bir zaman tüneli klasik bir şekilde. Ama bu yola ulaşmak için belki de en amansız dövüşlerinden birini yapmak zorunda Jack. Ancak The Guardian adlı karakterimizi yenerse Jack bu istediği tünele ulaşabilecek. He bu arada The Guardian’ı da öyle es geçmemek lazım. Şu ana kadar tünel için sayısız düşmanla karşılaşıp kendi lafıyla betimlersem ‘’Ben buradaki en dev savaşçıdan en minik savaşçıya kadar hepsini öldürdüm. Beni yenemezsin.’’ tarzında bir racon kesiyor karakterimiz. Hatta o kadar savaşçı ölüsü görünce Aku’nun bile oraya gidip zaman tünelini yok etmeye çekindiğini düşünmeden edemedim. Ama sonuç olarak Jack her zamanki gibi öylece arkasını dönüp kendi zamanına dönme fırsatını tepemezdi o kadar yoldan sonra ve karşımıza çizgi dizinin en efsanevi kapışmalarından biri çıkıyor böylece.

   Ve özellikle bölümünün sonunu görünce neden bu bölümün final olabilecek düzeyde olduğunu anlayacaksınız siz de eminim ki buraya o efsane görüntüyü atabilirdim ama bu sürprizi bozmayalım en iyisi.

3. Jack and the Spartans


     Çoğu kişinin aklına hemen ‘’300 Spartalı’’ filmi gelecek eminim ki bu bölüm adını görünce. Ama bu bölüm Zack Snyder’ın filminden yaklaşık 5 yıl önce çekildi ve şahsi olarak belki de filmden bile daha çok sevmişimdir bu bölümü hala emin değilim ikisi de ayrı güzel gözümde.

   Bölümümüz geçmişte değil aksine gelecekte geçiyor.  Spartalılar gelecekte stratejik olarak güçlü bir dağ üzerinde yaşamakta. Dağ ile şehir arasına geçiş çok dar. En fazla 1-2 kişi geçebilir orada yan yana. Bu ve Spartalıların hep Amerika tarafından gözümüze sokulan savaşçı özellikleri ve stratejilerle dayanmış Sparta’mız ve bu ayrıcalıklar sayesinde bu kadar uzun zaman dayanabilmiş imparatorluğumuz. Ama robot ordular artık eskisinden daha sık gelmeye başlar ve 300 Spartalı bile artık dayanamayıp o kadar kötülüğün içindeki bu güzel şehir yok olmanın eşiğine gelir. Ama şanslılar ki bu sefer orduları 300 kişi değil Jack ile birlikte 300+1 kişi.

   Hikayenin anlatımından tutun savaş sahneleri olsun bu bölüm gerçekten harika. Leonidas’la Jack’in takım oluşuyla bölüm iyice efsaneleşip 3. sıraya girmeyi bayağı bir şekilde hak ediyor benim gözümde.

2. The Birth of Evil Part: I&II


    Aku nereden geldi de Dünya’ya musallat oldu? Kutsal keşişler nasıl Aku’yu yenecek sihirli kılıç(ları) dövdü? Jack’in babası nasıl oldu da ilk seferinde Aku’yu yenip kısa süreliğine de olsa imparatorluğunu kurtarabilirdi? Hepsinin cevabı işte bu bölümde.

   Bölümümüz gerçekten çok iyi. Aku’nun kozmik geçmişi tam bir destan gibi anlatılmış ve Jack’in babasının da onunla olan savaşı ise ayrı bir savaş destanı sanki. Aksiyonun en hat safhada olduğu bölümlerden biri ve bunca zaman merak edilen soruları harika bir şekilde anlatan bir orijin hikayesi. Macerada Jack’i hiç görmesek de babası yokluğunu hissettirmiyor ve bize de izlemek düşüyor.

1. The Tale of X-9


Ve listemizin başına gelmiş bulunmaktayız. Ve bu bölümde de ne kadar Jack olsa da odağımız o değil tam tersine bu sefer yan karakter olmuş gibi. Baş karakterimiz burada Jack’in düşmanı X-9. İlk başta ne kadar Jack and the Gangsters gibi noir temalı ama boş bir bölüm olacağını sansam da yazarlar bu hatayı tekrarlamayıp yüzüme tokadı patlayıyorlar resmen.

   Yıllar öncesinin en başarılı seri katili işini uzun zaman önce bırakıp evcil köpeği Lulu ile mutlu bir yaşam sürmekteydi. Ta ki Lulu, Aku tarafından rehin alınıp X-9’ın tekrar işe dönmek zorunda kalmasına sebep olacak kadar. Lulu’nun serbest kalması için tekrar iş kıyafetlerini giyip Jack’in olduğu yere doğru giderken ki o karanlık noir havası ve X-9’ın sözleri iyice içinize işliyor.

   Bölümün çocukluğumda en çok duygulandığım çizgi film bölümlerinden biri olduğunu belirtmek isterim. Bölümü izledikten sonra hafızanızda tek bir cümle belki de sizi hayat boyu bırakamayacak. ‘’Lulu, tatlı şey…’’

Listemizin burada sonuna geliyoruz. Jack hakkında bildiğim her şeyi elimden geldiğince anlatmaya çalıştım umarım size Jack’i sevdirebilmişimdir. Ve GençTÇÇT’de çıkacak olan Samuray Jack çizgi romanını da kaçırmayın. Sağlıcakla kalın.

Cobra Captain


2 yorum:

  1. Harika bi yaziydi emeğine saglık yaşım 21 ama hayatta en cok zevk aldığım şey samuray jack bu jack in diger çizgi diziler gibi tarihe karişip kaybolmasini istemem hala her gece 3 te 3 bölüm üst üste izliyorum

    YanıtlaSil
  2. Ben nostalji yasadim resmen ayrica cocuklugumuzun cizgi filmi final yapti jack o kkdr seye ragmen mutlu olamadi cok agladim jack seni asla unutmicam <3 seviyoruz seni Jack Reis ...

    YanıtlaSil