Mitolojide Ares'in Yeri





Hepimiz Ares ismini duymuşuzdur. Zeus'un oğlu, Kızıl Gezegen'e ismini veren, Afrodit'i götüren, Savaş Tanrısı, Romalıların atası, Kara İntikamcı. Ancak ne kadar tanıyoruz? Gelin mitolojideki Ares'i beraber tanıyalım.



Yunan mitolojisinde Ares kimdir?

Ares, Zeus ve Hera'nın oğlu Savaş Tanrısıdır. Bir söylentiye göre ise Zeus'un dördüncü tanrı karısı Hera, "Ben Zeus olmadan da çocuk yaparım." diyerek yeryüzündeki bir çiçekten hamile kalmıştır Ares'e. Çiçekten doğan Savaş Tanrısı mı olur? Oluyor işte...

Hera görkemli son eşi oldu Zeus'un
Sevişti tanrıların ve insanların kralıyla
Hebe'yi, Ares'i ve Eileithya'yı doğurdu Hera 
(Bir Homeros şiirinden)

Ares, Oniki Olymposlu Tanrı arasında Yunanlılar tarafından en sevilmeyenidir. Hatta bu Yunanlılar ile kısıtlı kalmayıp Oniki Olymposlu Tanrı da pek haz etmez Ares'den. Ares hep kaba kuvvetin, yıkıp dökmenin, korkunçluğun, azgınlığın, uğursuzluğun Tanrısı olarak anılmıştır. Baş düşmanı tam zıttı olan Athena'dır. Athena strateji, ilham, barış Tanrısıdır.




O zaman 1-2 Ares efsanesi okuyup Ares hakkında daha fazla bilgi edinelim.

Poseidon'un oğulları, ikiz devler; Ephialtes ve Otus, Olympos'a saldırırlar. Bunları halletmekle görevlendirilen Ares'in göğsüne devlerin fırlattığı kaya denk gelir. Bayılan Ares'i, devler küpün içine zincirlerler. Ölmek üzereyken Hermes (haberci tanrı) kurtarır.


Ares Truva Savaşı'na da katılmıştır. Truvalıların yanında savaşa giren Ares Yunanlıları öldürmeye başladığında Olymposlu kadınların intikam vakti gelmiştir. Paris'in Üç Güzel yarışmasında Hera, Athena, Afrodit arasından Afrodit'i seçmesi Hera'yı kıskançlıktan nasıl kemirdiyse bunu bahane ederek Truva Savaşı'na katılmak ister. Zeus, Hera yerine yarışmanın diğer mağduru Athena'yı yollar. Athena strateji yaparak Diomedes'i gazlar ve onu Ares'e saldırtır. Ares, Athena'nın kendisine farkettirmeden mızrağını düşürdüğünü anladığında iş işten geçmiştir. Diomedes, Ares'i bir güzel yaralamıştır. Ares savaştan çekilmek zorunda kalır.


Ares'in pislikleri bununla bitmez tabi. Yanına Phobos, Deimos, Eris ve Enyo'yu alan Ares Trakya'da katliam yapar. Efsaneye göre 3 nehir insan kanı akıtırlar. Olymposlular durur mu. Savaş açarlar Ares'e. "Savaş Tanrısı"na savaş açan Olymposlular savaşta mağlup olur. Tabii savaşta Phobos (korku)'un hakkını yememek lazım. Tüm Olympos'a korku salmıştır. Black Lantern mübarek. Neyse efenim efsanemize dönelim. Ares ve yardımcıları Olympos'u da ele geçirir. Babası Zeus'a kıyamaz. Sadece Olympos'lu Tanrılar arasına katılmak istediğini söyler. Zeus her ne kadar sevmese de Ares'e bağlılık yemini vermek zorunda kalır. Noldum demeyecen, nolacam diyecen Zeus Efendi...

Efsaneler yeterli oldu sanırım. Öyle bir Tanrı düşünün ki hem bol bol komik duruma düşsün, hem Olympos'u devirsin, hem de belki de Hades'ten sonra en sevilmeyen (hatta Hades'i de geçebilir bu konuda) Tanrı olsun. Ne çektin be Ares...

Bulutları devşiren Zeus yan yan baktı ve dedi ki: Böyle ağlayıp durma dizimin dibinde dönek. Olympos'ta oturan Tanrılar arasında benim en tiksindiğim tanrısın sen! 

Sayının başında "Afrodit'i götüren" olarak tanımlamıştım Ares'i. Ne olduğunu bazılarınız anlamadınız tabii. Ares aynı zamanda Afrodit'in aşklarından biridir (Afrodit ile Zeus'un aşk hayatına magazin programları bile yetişemez). Eski çağlarda geçen savaş filmlerinden (özellikle Spartacus'den) savaşçı insanların iyi bir cinsel hayatı olduğu kanısına varırız. Sanırım bu eskiden de böylemiş ki Ares ile Afrodit'in birlikte olmasını pek hor görmemişler.

Bu mükemmel (!) çiftin Phobos (korku), Deimos (dehşet) ve Harmonia (uyum) isimli çocukları doğar. Başka bir efsaneye göre Eros da bu çiftin çocuğudur. 



Ares Yunanlılar'da göremediği ilgili Romalılarda görmüştür. Roma mitolojisinde Mars olarak bilinen Ares, Romulus ve Remus'un babasıdır. Romulus'un babası olmak aynı zamanda Romalıların atası olmaktır. Romalıların zamanında Mars'ı atası olarak gördüğünü söylemek mümkündür.


Sizlere elimden geldiğince Ares'i tanıtmaya çalıştım. Ayrıca buraya eklemediğim bir Ares efsanesi var. Bunu da yayınlayacağımız Ares macerasının ilk sayısının son sayfasında bulabileceksiniz. Bizimle kalın... 

"House"


2 yorum:

  1. Bazı bilgiler yanlış mesela Ares Hera kendisi yapmamıştır O Hephaistosdur Ares Zeus'un oğludur çiçeklede hiçbir alakası yoktur ayrıca Aresi Küpün içine zincirleyen Ephialtes ve Otus Poseidon'un oğulları değildir onlar Titandır vb. hatalar var tamam yazı güzel olmuş ama lütfen daha doğru bilgiler kullanalım

    YanıtlaSil
  2. Black Lantern (:

    YanıtlaSil